You are currently viewing Eredeti almás pite recept
almás pite recept

Eredeti almás pite recept

Az almás pite recept elkészítéséhez nem szükséges cukrász vagy nagyfokú konyhai ismeret, könnyen elkészíthető, és az év bármely szakában nagyszerű választás. Ez a recept garantálja a tökéletes almás pitét, amely sűrített és finoman ízesített töltelékkel rendelkezik, és mindezt pelyhes, aranybarna tészta veszi körül.

Kedvenc házi almás pite recept

Eltartott egy darabig, amíg sikerült összeállítani kedvenc almás pite-készítési módszerünket, de azt hiszem, végre meg vagyunk vele. Ez az egyszerű recept garantálja a tökéletesen főtt almát sűrű, finoman fűszerezett szósszal körbevéve. Nincs szükség a szósz vagy az alma előfőzésére, és az almás pite recept elkészítésének lépései egyszerűek, csak egy kis időre van szükség hozzá.

Hozzávalók a tésztához

  • 450g finomliszt
  • 150g cukor
  • 200g vaj
  • 1 teáskanál só
  • 2 db tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl

Hozzávalók a töltelékhez

  • 1 kg hámozott alma
  • 100g cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (főzhető)
  • 2 teáskanál fahéj
  • 50g dió (nagyra vágva)
  • 2 citromból facsart citromlé
  • 1db tojássárgája felverve a pite lekenéséhez

A recept elkészítése

A hideg felkockázott vajjal az átszitált lisztet morzsoljuk el, majd a többi alapanyag hozzáadása után a tojással és a tejföllel állítsuk össze a tésztát. Próbáljunk meg egy kisebb és egy nagyobb cipót készíteni belőle. Pihentessük a hűtőszekrényben, amíg a tölteléket elkészítjük és kihűl. A nagyobbik tésztát 35-40cm-es korong formára nyújtsuk, majd egy 30cm körüli pitesütőbe terítsük és igazítsuk az oldalához. Az alját szurkáljuk meg villával, majd szórjuk meg dióval. Amikor elkészült és kihűlt a töltelék, öntsük rá a megszórt dióra.

A töltelékhez az almát először hámozzuk meg, reszeljük le, majd az egyik citrom levével locsoljuk meg. Amennyiben nem szeretnénk lereszelni, akkor vágjuk nagyon apróra, hogy puhuljon meg rendesen a sütőben. A cukrot pirítsuk aranybarnára, majd a kinyomkodott almát öntsük hozzá. Öntsük rá a második citrom levét, a fahéjat, és 0,5dl felfogott almalében keverjük el a pudingport. Az egészet keverjük össze, forgassuk meg, majd vegyük le a tűzhelyről. Ha kihűlt, öntsük a tésztára.

Süssük a pitét 200 fokon körülbelül 1 órán keresztül, vagy amíg az alma megpuhul, és a pite tésztája aranybarna nem lesz. Ha túlságosan barnulni kezd idő előtt, fedje le a széleit alufóliával és folytassa a sütést.